Dienstencheques

De dienstencheque
Betaalbewijs voor hulp in het huishouden

Met een dienstencheque kun je, als particulier, hulp in het huishouden vergoeden. Poetsen, strijken, wassen, koken, boodschappen doen, kleine naaiwerkjes, dit kan allemaal gebeuren via dienstencheques. Het dienstencheque-systeem bestaat al sinds 2004. De overheid riep het in het leven om zwartwerk tegen te gaan en de creatie van banen in de dienstensector te stimuleren.

Dienstencheques zijn bijzonder populair in België. Allicht ook dankzij het voordelig tarief. De kostprijs van een dienstencheque bedraagt bij aankoop 9 €, maar door de fiscale tegemoetkoming (per persoon kun je jaarlijks 167 dienstencheques fiscaal inbrengen), ligt de werkelijke kostprijs op 7,20€.

Voor 1 uur thuishulp betaal je 1 dienstencheque. Primahome rekent géén extra kosten aan terwijl dit in vele andere dienstenchequebedrijven wel gebeurt.

Aankoop dienstencheques
Vraag jouw gebruiksnummer aan en bestel

Dienstencheques worden uitgegeven door Sodexo. Je koopt jouw dienstencheques rechtstreeks aan bij dit uitgiftebedrijf.

 

Hoe ga je te werk?

Schrijf je in bij Sodexo. Dat kan online of via dit inschrijvingsformulier. Hierna ontvang je jouw persoonlijke gebruikersnummer. Voor het gewenste aantal dienstencheques stort je daarna het juiste bedrag naar Sodexo (BE41 00 17 7246 2610 – in Vlaanderen) en vermeld je jouw gebruikersnummer als gestructureerde mededeling.

 

Jaarlijks kan je maximaal 500 dienstencheques aankopen (400 aan 9€ per cheque en 100 aan 10€ per cheque). Je dient bij elke bestelling steeds minimaal 10 dienstencheques aan te kopen. Dienstencheques hebben een geldigheidsduur van 1 jaar, zodat je gerust meerdere dienstencheques ineens kan bestellen.

Elektronische of papieren dienstencheques
Kies voor gebruiksgemak

Elektronische dienstencheques blinken uit in eenvoud. Na aankoop belanden ze meteen in je beveiligd onlineportaal op www.dienstencheques-vlaanderen.be

Dankzij een geautomatiseerd betalingssysteem gebeurt de betaling met elektronische dienstencheques op een zeer eenvoudige, veilige manier met een minimum aan moeite en administratie.

Met elektronische dienstencheques kies je voor een heel aantal voordelen. Ze zijn meteen na aankoop beschikbaar. Er is amper administratie en je hebt een volledig overzicht van de geleverde prestaties. Verder zijn elektronische dienstencheques goed voor het milieu, er is geen papierverbruik. Ze zijn ook heel veilig want er is geen risico op verlies of diefstal.

Het alternatief zijn papieren dienstencheques, die je na aankoop per post ontvangt. Je vult ze – volledig en goed leesbaar – in en geeft ze, per geleverde prestatie, af aan jouw thuishulp. Papieren dienstencheques zijn steeds minder in omloop.