Je oven reinigen: tips voor een prima resultaat


Een aangekoekte oven reinigen: het klinkt voor veel mensen als een nachtmerrie. Het is nochtans niet moeilijk. Meer nog, je oven kuisen kan zelfs zonder schadelijke chemische producten. Bij Primahome gebruiken we graag middeltjes die lief zijn voor de natuur. En die werken nog het beste ook! Met deze schoonmaaktips is je oven ontvetten voortaan kinderspel.

Je ovenplaat reinigen

Haal eerst de kruimeldief boven en zorg dat er geen etensresten meer op de bodem of in het randje van de deur liggen. Dan gaan we de ovenplaat schoonmaken. Haal de roosters of bakplaten uit de oven en week ze in een teil met heet water en afwasmiddel. Zijn ze érg vuil? Doe dit klusje dan vlak voor het slapengaan zodat ze een hele nacht kunnen weken.

De oven reinigen met soda

Je oven schoonmaken met soda kan op verschillende manieren. Je kunt een gelijke hoeveelheid soda en water mengen tot een papje. Breng dit aan op de bodem van je oven en op het ovendeurtje. Je kunt de soda ook uitstrooien in de oven en dan natmaken met een plantenspuit. De wanden wrijf je in met een in het sodamengsel gedrenkt doekje. Laat het geheel ten minste een uur intrekken en neem dan het vuil weg met een spons. De laatste resten verwijder je met een natte doek. Hoe vuiler de oven, hoe langer de inwerktijd. Je kunt trouwens ook prima de rest van de keuken schoonmaken met soda.

De oven schoonmaken met citroen

Sprenkel het sap van twee citroenen over de bodem van je oven en gebruik een plantenspuit of een doek om het citroensap ook op de wanden aan te brengen. Verwarm je oven voor op 200°C. De schillen van de citroenen doe je in een kom met water en die plaats je in de oven. De dampen van de citroenen stomen het vuil los zodat je het achteraf gemakkelijk met een natte doek kunt verwijderen.

De oven reinigen met azijn

Je oven poetsen kan ook prima met azijn. Breng een pot water aan de kook en giet er een glas azijn bij. Plaats de pot daarna een kwartiertje in de voorverwarmde oven. De stoom zal hardnekkig vuil losweken. Laat de oven afkoelen. Daarna kun je met een sponsje de vuile restjes gemakkelijk verwijderen. Je oven schoonmaken met azijn is trouwens ook goed tegen vieze geurtjes.

Of schakel onze poetshulp in!

Klinkt het reinigen van je oven nog steeds als veel werk? Wij nemen het je graag uit handen. Onze poetshulpen maken je oven in een mum van tijd weer brandschoon. We kunnen zelfs je hele keuken schoonmaken (met soda of zonder).

Kijk hier wat je voor jou kunnen betekenen.

Terug naar overzicht